Kétegyháza Könyvtár, Információs és Közösségi Hely

Cím: 5741 Kétegyháza, Fő tér 4.
Könyvtáros: Purecéné Lengyel Mária

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefonszám: 06/66/610-299

Nyitva tartás:

Hétfő: 10:00 - 18:00 
Kedd: 10:00 - 18:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 10:00 - 18:00
Szombat:  


Szolgáltatások:

 • Kölcsönzés
 • Könyvtárközi kölcsönzés
 • Helyben használat
 • Információ-szolgáltatás
 • Számítógép használat
 • Fénymásolás
 • Nyomtatás

Ellátott nemzetiség(ek): német, roma, román

Helyben olvasható folyóiratok:

 • Blikk
 • Buci-Maci
 • Kiskegyed
 • Nők Lapja
 • Szitakötő
 • Természetgyógyász Magazin 

Statisztika:

 

- Beszámoló 2022

Együttműködések, partnerek: 
Ellátó könyvtár: Békés Megyei Könyvtár

Online katalógus elérhetősége: KSZR Katalógus

A könyvtár története:

A századforduló éveiben Kétegyháza lakosai többségében földművesek voltak, legjelentősebb olvasmányuk a kalendárium volt, amit a kiadók igyekeztek sokoldalúan használhatóvá tenni - ezek többnyire aradi nyomdákban szerkesztett olcsóbb kiadványok voltak. Drágább könyveket az ispánok, tiszttartók, és tehetősebb mesteremberek vásároltak maguknak, saját könyvtára akkor még csak az uradalmi kastélynak volt. 

1891-ben Polgári Olvasókör alakult a településen, vezetője az uradalmi ispán, Szekér Mihály volt. A Kör 53 alapító taggal jött létre, de a teljes lakosság számára nem nyújtott lehetőséget a fejlődésre és szórakozásra zártkörűsége, polgári jellege miatt. Számottevő változás az 1940-es évek végétől következett be, amikor kezdetleges formában, szekrényekben tárolva létrejött a falu első „könyvestára”. Ezek a könyvek már mindenki számára elérhetőek voltak, de saját könyvtári épülettel akkor még nem rendelkezett a település. A könyves szekrényeket elszórtan tárolták - (pl. ÁFÉSZ épületében), ez nehezítette a hozzáférést.

1967-ben felépült az akkori igényekhez mérten korszerű művelődési ház, itt kapott helyiséget a könyvtár szabadpolcos elrendezéssel. Az előző viszonyokhoz képest nagy előrelépést jelentett, de igazi fellendülés az volt, amikor 1981 januárjában önálló épületben (részben önálló intézményként) kellemes, tágas környezetben, jelentősen kibővült állománnyal otthonra talált a művelődési ház szomszédságában.

 A kezdetben lapos tetős épületben indult kölcsönzés egyre szerteágazóbb szolgáltatássá nőtte ki magát az állandóan növekedő használói igényekhez alkalmazkodva. Az alapszolgáltatások mellett időnkénti rendszerességgel új könyvek árusítása, 1999-ben videotéka, majd 2005-ben eMagyarország Pont kezdte meg működését a Könyvtárban. Ezzel új arculatot kapott a könyvtári tevékenység, többféle szolgáltatás vált elérhetővé a használói közönség számára. A folyamatos fejlesztés az épületre is kiterjedt, több alkalommal korszerűsítették a fűtést/világítást, 1996-ban födémet építettek rá, majd 2008-ban pályázati forrásból széleskörű átalakítás zajlott, amely jelentős térnövekedést, kedvezőbb téralakítást eredményezett. Kicserélték a nyílászárókat és vizesblokkal bővült az épület. A bútor- és eszközállomány is többször cserélődött, bővült az évek során a mindenkori aktuális lehetőségek felhasználásával. 2009-től a Művelődési Házzal történt egyesítést követően integrált intézményként működött a Könyvtár, majd 2018-ban a Békés Megyei Könyvtár KSZR tagkönyvtára lett. Ezt követően a Békés Megyei Könyvtár és a Kétegyháza Nagyközség Önkormányzata által beadott és megnyert pályázatok eredményeképpen nagyszabású felújítás kezdődött: fűtéskorszerűsítés, napelemek felhelyezése, nyílászáró cseréje, parketta- és szőnyegcsere, külső és födémszigetelés, könyvtári bútorzat cseréje, szalagfüggönyök felhelyezése. Tartalmilag is gyarapodott könyvtárunk, a Megyei Könyvtár új könyvekkel, társasjátékokkal gazdagította állományunkat. Júliusban bensőséges hangulatú ünnepély keretében olvasóinkkal együtt avattuk gyönyörűen megújult könyvtárunkat.

Képek a könyvtár programjaiból: